Sayfalar

5 Kasım 2012 Pazartesi

SLR Fotoğraf Makinesi Nasıl Çalışır?

Bir SLR fotoğraf makinesinin nasıl çalıştığını merak ediyorsanız, buradaki simülatöre göz atmanızı öneririm.

Simulatöre göz atmadan önce aşağıdaki kavramlarla ilgili bazı özet bilgileri paylaşmak isterim:

Aperture(Diyafram) : Objektiflerin içinden geçecek olan ışığın miktarını ayarlayan mekanizmaya diyafram denir. Yüksek f değeri daha çok şeyin odaklanmasını sağlarken, kameraya giren ışığın miktarını azaltır. Düşük f- değeri ise, daha flu bir arkaplan oluşmasına neden olurken, kameraya giren ışığın miktarını arttırır.


Shutter( Enstantane): Obtüratör hızı ya da perde hızı olarak da geçebilen enstantane, deklanşör düğmesine (fotoğraf çekmek için bastığımız düğme) bastığımızda optik algılayıcıya ne kadar süre ile ışık düşürüleceğini belirtir. Yüksek enstantane fotoğraftaki hareketi dondurmaya yararken, objektife giren ışğın miktarını azaltır. Düşük enstantane objektife giren ışığın miktrarını arttırırken, fotoğraftaki hareketin bulanıklaşmasına neden olur.



ISO: ISO ile kastedilmek istenen aslında ‘ISO hızı’dır. ISO, optik algılayıcının ışığa duyarlılığını belirtir yani ISO arttıkça optik algılayıcı ışığa karşı daha hassas olur. Yüksek ISO hızı daha az ışığa gereksinim duyarken, daha grenli(kumlu) fotoğrafların oluşmasına neden olur. Düşük ISO hızı ile daha temiz(kumsuz) fotoğraflar oluşturulabilir fakat bunun için daha çok ışığa ihtiyaç duyulur.


Aşağıda farklı beyaz ayarlarındaki denemelerimi görebilir, siz de deneyebilirsiniz:








ali kemal taşçı

Hiç yorum yok: