Sayfalar

4 Mart 2012 Pazar

SoapUI ile Birkaç Adımda Webservis ve Load Testi


SoapUI; açık kaynak kodlu bir fonksiyonel test aracıdır. Daha çok webservis testlerinde kullanılan soapUI, SOAP, REST, HTTP, JMS, AMF ve JDBC gibi birçok protokolü de desteklemektedir. Çok hızlı bir şekilde performans testleri oluşturulmasına ve otomatik fonksiyonel testleri hazırlamaya imkan vermektedir.
"Testin İsviçre Çakısı" sloganı yakıştırılan soapUI ile ilgili detaylı bilgiye buradan erişebilir, buradan da makinenize indirebilirsiniz.

Ben de aşağıda, birkaç adımda, soapUI ile bir webservis ve load testi hazırlanışını paylaşmak isterim:

SoapUI'ı makinemize kurup, açtıktan sonra, sol taraftaki panelde gözüken "Projects" dizininin üzerine sağ tıklayarak, yeni bir proje oluştururuz. Projeyi oluştururken açılan ekrandaki "Initial WSDL/WADL" kutucuğuna, testini yapmak istediğimiz webservisin wsdl url'ini yapıştırırız. "OK" tuşuna bastıktan sonra, "Projects" altında projemizin oluştuğunu görebiliriz. SoapUI ile oluşturulan proje içerisinde webservisimizin sunduğu bütün servisleri ve herbirinde de hazırlanmış örnek requestleri görebiliriz.


Örnek requesti açıp, uygun parametrelerle çalıştırdığımızda, webservisimizin uygun bir response döndüğünü görebiliriz.




Webservisimizi bu şekilde test ettikten sonra, buradaki requestimizi kullanarak, hızlıca, bir load(yük-performans) testi hazırlamak istediğimizde, yapmamız gereken, bu requestin üzerine sağ tıklayarak açılan menude "Add to Testcase" seçeneğini seçmek olacaktır. Daha önce bir "TestSuit" ve "TestCase"'miz olmadığından, önce bunlar oluşturulacaktır.


Oluşturulan "Test Case" altındaki "LoadTests" kırılımının üzerine sağ tıklayarak açılan menude "New Load Test" seçeneğini seçerek load testimizi oluşturabiliriz. Oluşturulan bu load testi uygun parametrelerle çalıştırıp, sonuçlarını görebiliriz.



ali kemal taşçı

2 yorum:

Yeşim dedi ki...

çok teşekkürler,web servise nasıl performans testi yapacağını arayan benim içim çok faydalı bir yazı oldu. kullanıcı sayısını nerden ayarlıyoruz ve nerden çokluyoruz gibi açıklamalar olsaydı işim daha da kolaylaşırdı tabi :)
yine de yol gösterici bir yazı, tekrar teşekkürler..

Unknown dedi ki...

Teşekkürler. Biraz daha detaylı bir makale hazırlarsanız 10 numara olur :)