Sayfalar

20 Temmuz 2009 Pazartesi

Biri Bilgilerimi Yedekler mi?

0 yorum
Geçen aylarda, sabit diskim göçtü. İçindeki verileri kurtarabilmek için bazı yazılımlar denemek istedik, fakat sabit diske bir türlü erişemediğimizden, bu mümkün olmadı. Diskimin içinde de, henüz versiyonlama sistemine göndermediğim(chek-in) ve yedeğini almadığım, 3 haftalık çalışmama ait kodlar ve notlar bulunmaktaydı. Aslında, yakın zamanda bilgisayarımdaki önemli dosyaları bir yerlere yedeklemeyi düşünmüştüm. Ama buna da, mevcut iş yoğunluğunda vakit ayıramadım. Aslında, bunun gibi, angarya işleri yapmaktan pek hoşlanmadığımı da söyleyebilirim. Hatta, keşke bu işi, birisi benim yerime yapsa diye bile düşünmüştüm, :). Ama iş işten geçmiş, uzun zamandır, bilgisayarımda biriktirdiğim önemli dosyaları ve bilgileri kaybetmiştim.

Bir yandan, yetiştirmem gereken projeyi baştan bir daha nasıl yazacağımı düşünürken, bir yandan da, diskimdeki verileri kurtarabilmenin yollarını arıyordum. Sonunda, bir disk kurtarma firması buldum. Diskimdeki verileri kurtarabilip, kurtaramayacaklarını, diski inceledikten sonra, söyleyebileceklerini, belirttiler. Bunun üzerine, diski firmaya götürdüm. Açıkçası, verilerin kurtarılabileceği konusunda, pek umutlu değildim. Firma yetkilisi, diski bir günlük incelemeden sonra, diskte fiziksel hasarlar olmasına rağmen, kurtarılmasını istediğim verileri, %100 oranında, kurtarabileceklerini söyledi. Bunu duyduğumda, çok sevindim. Hem o zamana kadar biriktirdiğim önemli bilgilere kavuşmuş, hem de kritik bir projeyi de geciktirme riskinden kurtulmuştum.

Başıma gelen bu olaydan sonra, bilgilerimi yedekleme konusu daha çok önem kazanmıştı. Ama yine de bunu benim yapmamam gerektiğini düşünüyordum. Yani bilgisayarımı kullanmazken(bilgisayar atıl(idle) iken), birisi benim belirttiğim bilgileri bir yerlere yedeklemeliydi. Önce bunun için bir program yazmayı düşündüm. Sonra, Google’da kısa bir aramadan sonra, “IdleBackup” diye bir program buldum. Bu program tam da benim istediklerimi yapıyordu :). Yani bilgisayar atıl durumda beklerken, belirtilen konumdaki dosyaları, yine belirtilen bir başka konuma kopyalıyordu. Üstelik de ücretsizdi( programın PRO versiyonu ücretli, ama, ücretsiz versiyonu ihtiyacımı karşılayabilir nitelikte)…

Sütten ağzı yanıp, yoğurdu üfleyerek yiyen birisi olarak, artık, önemli bilgilerimi, bu programla, hem ağdaki bu tip işlerde kullandığımız, bir başka bilgisayara, hem de yeni aldığım harici bir diske yedekliyorum :).

Program buradan indirilip kurulabilir. Burada ve programın yardım menüsünde program ile ilgili detaylı bilgiler bulunabilir. Ben yine de, programın öne çıkan özelliklerini ve kullanımına ilişkin detayları aşağıda paylaşmak istiyorum:

Program sayesinde;

*Bilgisayar boşta(idle) kaldıktan, ne kadar zaman sonra, yedekleme işleminde başlaması gerektiği ayarlanabiliyor(en sevdiğim özelliği).


*İstendiğinde manual yedekleme de yapılabiliyor.


*Bilgiler bir usb hafızaya, dahili/harici bir sabit diske veya ağdaki bir başka bilgisayara yedeklenebiliyor,

*5 ayrı yedekleme profili oluşturulabiliyor(ben şimdilik 2 tane kullanıyorum) .


*İlk yedeklemeden sonra, sadece değişen dosyalar, kopyalandığından, daha sonraki yedekleme işlemi daha kısa zamanda tamamlanıyor.

*Günlük yedekleme kayıtları(logs) görülebiliyor.
Önemli Not: Eğer varsayılan klasörlere kurulum yaptıysanız, loglar"C:\Program Files\Idlebackup\Log" klasörü altında biriktiriliyor. Belirli zaman aralıklarında bu logları silmezseniz, diskinizde çok fazla yer kaplayabiliyorlar. Sonraki versiyonlarda, bu loglama özelliği ile ilgili daha fazla ayar olabileceğini umuyorum.


Bu programı kullanmanızı, şiddetle, tavsiye ederim…

ali kemal taşçı