Sayfalar

29 Ocak 2008 Salı

Eclipse 'de Plugin Ekleme/Çıkarma

1 yorum
Eclipse ,uygulama geliştirme için oldukça kullanışlı bir platform. Tabi bunda, eclipse'e eklenebilen plugin(eklenti)'lerin etkisi çok büyük. Bu pluginler sayesinde, eclipse'in sahip olduğu yetenekleri arttırıp, tek bir platformda birçok işinizi yapabilir hale gelebiliyorsunuz.

Örneğin clearcase plugin’i sayesinde, ayrıca clearcase explorer uygulamasını kullanmadan, eclipse içinden, kodlarınızı versiyonlama sistemine dahil edebilirsiniz. Oracle plugin’i sayesinde eclipse’den veritabanına bağlanıp, birçok işlemi yapabilirsiniz. Weblogic plug-ini ile, server'ı eclipse içinden başlatabilirsiniz.

Bunlar gibi eclipse’de kullanabileceğiniz birçok plugin bulabilirsiniz. Şu anda, http://www.eclipseplugincentral.com sitesinde kayıtlı 1034 adet plugin bulunuyor.



Eclipse'e plugin eklemenin bir çok yöntemi var;

  • Bunlardan en kolayı; plugin içeren .zip dosyasının içeriğini, eclipse’in bulunduğu dizine kopyalamak. Bu yöntemin olumsuz yanı plugin’i kurup, kullanmaktan vazgeçtiğinizde, geri dönüşün zor olması.

  • Bir diğer yöntem ise, eclipse menu’sunden “Help>Software Updates>Find and Install” seçeneğini kullanmak. Bu yöntemle, mevcut pluginlerinizi güncelleyebilir veya, yeni pluginler ekleyebilirsiniz.



Yeni pluginleri bir siteden direkt olarak yükleyebilirsiniz.



Veya, bilgisayarınıza indirdiğiniz plugin’ leri seçerek de yükleme işlemi yapabilirsiniz.



Bu şekilde eklediğiniz, pluginleri eclipse menu’den “Help>Software Updates>Manage Configuration”
seçeneğinden kaldırabilirsiniz. Fakat, bazen bu yöntemle pluginleri kaldırırken sıkıntılar yaşanabiliyor



  • Ben daha çok, şimdi bahsedeceğim ve daha etkili bulduğum, bu yöntemi kullanıyorum;

    Eclipse’e eklemek istediğiniz pluginlerinizi bir klasör altında biriktiriyorsunuz.


Burada “features” ve “plugins” klasörlerinin “eclipse” isimli klasör altında bulunması gerekiyor.

Daha sonra, eclipse’in çalıştığı klasör içinde “Links” adında bir klasör oluşturuyorsunuz.


Bu “Links” adındaki klasörün içine de, eclipse’in başlarken kullanmasını istediğiniz pluginlerin path’lerini aşağıdaki gibi .link uzantılı dosyalara yazarak ekliyorsunuz. Tüm plugin path’lerini tek bir .link dosyasına da yazabilirsiniz.



Örneğin yukarıdaki “rational_clearcase.link “ dosyasında tek satırlık, aşağıdaki ifade yazılı.

path=D:/eclipse-plugins/rational_clearcase

Bu yöntem sayesinde, .link uzantılı tanım dosyasını “Links” klasörüne ekleyerek veya klasörden kaldırarak, plugin ekleme/çıkarma işlemini daha kolay ve temiz bir şekilde yapabilirsiniz.

Not: Değişikliklerin etkili olması için eclipse’i yeniden başlatmayı unutmayın...

ali kemal taşçı



26 Ocak 2008 Cumartesi

Eclipse'de Kullanılan Heap Memory Miktarı

0 yorum
Eclipse ile çalışırken, uygun memory ayarı yapmamışsanız, eclipse'in bir süre sonra yavaşladığını farketmişsinizdir. Bir de ağ bağlantısı yapan plug-inler(clearcase, oracle, mylyn vs.) kullanıyorsanız, bu yavaşlığı daha çabuk algılarsınız. Bu sorunu yaşamamak için, eclipse'i başlatırken uygun memory parametrelerini belirlemek gerekiyor. Bu parametreler, "..eclipse" dizinindeki "eclipse.ini" dosyasında, aşağıdaki gibi set edilebilir.

-vmargs
-Xms512M
-Xmx1024M
Peki bu değerleri nasıl belirlemeliyiz? Tabi ki eclipse'in ne kadar memory kullandığını görerek.
Bunun için eclipse'de, menuden "Window>Preferences" ile açılan pencerede "General" sekmesinde "Show heap status" kutucuğunu seçip, "OK" butonuna bastıktan sonra, eclipse'in sağ alt köşesinde, kullanılan memory miktarını gösteren bir alan görülecektir.

Bu alandaki çöp kutusu simgesine tıklayarak, elle "grabage collector" 'ü bile çalıştırabilirsiniz.






ali kemal taşçı